

Kékszőlők

A Szentesi Pince vörösborai kékfrankos és kadarka (mindkettő Szekszárdról, Hladics Károly 100 éves ültetvényéről szelektálva 2005-ben), pinot noir, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon, petit verdot fajtákból készülnek. Az alábbiakban a kísérletre szelektált régi magyar fajtákat mutatjuk be.

Csókaszőlő
A pince első felfedezettje, amelyből immár 10 évjárat tapasztalata áll rendelkezésre. Középérésű, vonzóan meggyes, jó savú, jó szerkezetű, a hordós érlelést jól tűrő, kiválóan érlehető bora van.

Feketefájú bajor és kék bajor
Közép-korai érésű fajták, nagy fürttel és bogyókkal, kevés színanyaggal. A feketefájú bajor kocsánya fekete színű, erről kapta a nevét. Boruk könnyed, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet, egyedien fűszerezett. Valószínűleg pezsgő alapborként is jól megfelelő lehet.

Fekete muskotály
Korai érésű, intenzív muskotályos aromájú, bora könnyed.

Hajnos kék
I'm a team member. I'm a great place to list my job title and introduce me so your customers can get to know me. Double click me to change me and add your own content. To customize me and change my font go to the Design panel.

Laska
Intenzíven gyümölcsös, málnás, mély színű bora jó savkarakterű, hosszú érlelésre alkalmasnak látszik.

Kék szilváni
Késői érésű, kis fürtű, kis bogyójú, bora jó savú, jó szerkezetű.

Tarcali kék
Szerémségi fajta, késői érésű, borát magas sav és tannin jellemzi.

Tihanyi kék
Középérésű, egyedi fűszerezettségű, könnyed, de jó szerkezetű bort ad, semmihez sem hasonlítható.

Purcsin
Nagyon késői érésű, kicsi, laza fürtű, alacsony terméshozamú, ősi magyar fajta, egykor Tokaj-Hegyalján termesztették.
